Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Geriatrische Revalidatiezorg (GRZ) richt zich op revalidatie van patiënten die -na een ziekenhusiopname- naast hun aandoening ook kampen met andere problemen en daardoor minder belastbaar zijn. Sutfene biedt geriatrische revalidatie zorg voor onder andere de volgende aandoeningen:

  • beroertes (CVA),
  • orthopedische ingrepen,
  • trauma (ongevallen en breuken),
  • operaties, oncologische aandoeningen,
  • COPD
  • en in sommige gevallen amputaties.

In het ziekenhuis wordt in overleg met de specialist ouderengeneeskunde beoordeeld of u hiervoor in aanmerking komt.

Behandelplan

Bij opname wordt samen met de kaderarts GRZ onderzocht wat u wilt bereiken met de revalidatie. De coördinerend verpleegkundige brengt samen met u en uw mantelzorgers in kaart wat er nodig is om zo spoedig mogelijk weer thuis te kunnen functioneren. Dit wordt door de coördinerend verpleegkundige vertaald in een behandelplan, waarin vastgelegd is welke behandelingen nodig zijn en wat de inbreng van uzelf en uw mantelzorgers is om het doel van de revalidatie te bereiken. De behandelaars ondersteunen u bij de weg naar herstel of bij het tegengaan van verdere beperking, zodat u uw leven (weer) zo zelfstandig mogelijk kunt inrichten. Oefeningen vinden plaats in de oefenzaal, de oefen- en beweegtuin of in het therapeutisch zwembad.

CVA

Voor CVA patiënten biedt Sutfene samen met Klimmendaal revalidatiespecialisten de unieke combinatie van GRZ en medisch specialistische revalidatie.  

Ook werken wij nauw samen met de orthopeden, longartsen, neurologen, klinisch geriaters en dermatologen van het Gelre Ziekenhuis. Zij komen allen geregeld patiënten bezoeken in ons verpleeghuis.

Geriatrische revalidatiezorg wordt vergoed uit het basispakket van uw ziektekostenverzekering.

Ouder worden kan specifieke psychische veranderingen met zich mee brengen. Soms kunnen die veranderingen maken dat u zelf of uw omgeving zich geen raad weten met de situatie. Onderzoek en behandeling door een gespecialiseerde psycholoog kan bijdragen aan een verbetering van de situatie.

Staat u er wel eens bij stil wat u allemaal doet op een dag?

Uzelf aankleden, het huishouden doen, lezen, fietsen, werken, de computer gebruiken… Het zijn vanzelfsprekende handelingen die u dagelijks doet, zonder er veel bij na te denken.
Tot het niet meer gaat, bijv. door een ongeval of omdat ouder worden u belemmert bij het bewegen.

Het maakt u meer afhankelijk van de hulp van anderen. Toch is dit vaak niet nodig. Met ergotherapie leert u namelijk praktische oplossingen te gebruiken voor dagelijkse problemen.

  • Mevrouw Smit heeft een beroerte gehad en kan haar linkerhand niet goed meer gebruiken; de ergotherapeut heeft haar geleerd om eenhandig te kunnen koken.
  • Ineke Vos heeft al lange tijd reumatische klachten. Het verzorgen en tillen  van haar baby geeft daardoor problemen .De ergotherapeut heeft Ineke gerichte adviezen gegeven en verder heeft zij met succes een aantal hulpmiddelen uitgeprobeerd waaronder een aangepaste draagzak.

  • De heer Jansen kan door zijn aandoening niet bukken waardoor hij zijn moestuin niet meer kan onderhouden Samen met de ergotherapeut heeft hij met succes aangepast tuingereedschap uitgeprobeerd.
  • Mevrouw de Vries is licht dementerend en heeft moeite met het bedienen van de wasmachine. De ergotherapeut heeft een eenvoudig stappenplan gemaakt en op de belangrijke knoppen een sticker geplakt. Na hiermee een aantal keren geoefend te hebben kan mw. nu weer zelf haar was doen.

Rijvaardigheidstrainingen

Ergotherapie Sutfene verleent naast directe cliëntbehandelingen, ook rijvaardigheidstrainingen in opdracht van de gemeente Zutphen en Lochem. Dit gebeurt in het kader van de WMO (Wet op de  Maatschappelijke Ondersteuning). Het betreft het geven van rij-instructie maar ook het beoordelen van de rijgeschiktheid met scootmobiel, electrische rolstoel of driewielfiets en het omgaan hiermee in het verkeer. Kijk voor meer informatie ook bij het WMO Zorg-loket van Het Plein in Zutphen.
Ook als u particulier een scootmobiel, elektrische rolstoel of aangepaste fiets heeft aangeschaft of wilt gaan aanschaffen kunt bij Ergotherapie Sutfene terecht voor adviezen en/of rijlessen.

Denkt u dat een ergotherapeut iets voor u kan doen?

Neem dan contact op met het Sutfene Behandelcentrum, via 0575 594171 of mail naar behandelcentrum@sutfene.nl.
Het werkgebied omvat de gemeenten Zutphen, Lochem (Eefde, Gorssel, Harfsen, Almen), Bronckhorst (Steenderen, Wichmond, Vorden) en verder ook Brummen, Voorst, Empe en Epse.
Meestal is er sprake van doorverwijzing door huisarts of specialist. In veel gevallen kunnen cliënten ook zonder verwijzing bij onze ergotherapeuten terecht.

Alle ergotherapeuten van Ergotherapie Sutfene staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.
Ergotherapie wordt zowel voor de thuiswonende cliënt als de mantelzorger vergoed via de Basisverzekering van de zorgverzekeraars. Wij maken met u een afspraak om bij u thuis de situatie door te spreken en samen naar oplossingen te zoeken. Geen twee mensen en geen twee situaties zijn hetzelfde. Iedere oplossing en ieder advies is daarom maatwerk.

Natuurlijk kunnen bewoners van Sutfene ook van onze diensten en deskundigheid gebruik maken.

Behandeling van psychische of lichamelijke problemen is een van de specialismen binnen Sutfene. Binnen De Lunette in Zutphen is een Behandelcentrum aanwezig met faciliteiten als een grote oefenruimte en een therapeutisch zwembad die uniek zijn in de regio.

U kunt hier terecht voor specifieke behandelingen, voor groepsbehandelingen of in het kader van een dagbehandeling. Voor een deskundige behandeling is het overigens niet altijd nodig naar Zutphen af te reizen. Veel behandelingen en consulten kunnen ook bij u thuis plaats vinden. 

Kosten

De kosten voor behandeling zijn onderdeel van uw zorgarrangement wanneer u op basis van een WLZ-indicatie bij Sutfene verblijft. Hetzelfde geldt wanneer u voor revalidatie bij Sutfene bent opgenomen. Wanneer u zelfstandig woont en gebruik wilt maken van onze behandeldiensten, hangt de vergoeding af van uw polis bij uw zorgverzekeraar.

Via het menu aan de linkerzijde krijgt u een overzicht van de behandeldiensten die Sutfene biedt. Weet u al wat u wilt of nodig heeft, kijk dan direct bij 'Behandeling aanvragen'.