header-wonen

header symposium intimiteit

Het onderwerp intimiteit en seksualiteit bij ouderen uit de taboesfeer

Op vrijdag 27 oktober 2017 organiseert zorgorganisatie Sutfene het symposium “Ik hou er nog steeds van” in Zutphen. Sutfene wil met dit symposium het bewustzijn vergroten over intimiteit en seksualiteit bij ouderen in de zorg en dit onderwerp uit de taboesfeer halen. Aan de hand van lezingen door Frans Hoogeveen (GZ-psycholoog) en Andrea Maier (internist en hoogleraar Veroudering), filmfragmenten uit “69, liefde, seks, senior”, een paneldiscussie onder leiding van Marjan Berk (actrice en schrijfster) en een interactief theater wil Sutfene de meer aandacht vragen voor dit onderwerp. En door het geven van concrete tips wil Sutfene het bespreekbaar maken bij de zorgverlening met de cliënten. Wilt u als (zorg)professional aanwezig zijn bij het symposium? Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.

Waarde intimiteit en seksualiteit bij ouderen

Welke waarde heeft intimiteit en seksualiteit als je oud bent? Verandert dit? Of helemaal niet? Welke ruimte is er voor cliënten en zorgmedewerkers om hierover te praten? Wordt er wel aandacht aan besteed in de zorg? Het blijkt nogal eens dat het gewoon geen gespreksthema is: in het algemeen, maar helemaal als je een zorgvraag hebt en ook nog in een zorginstelling komt wonen.

Lastig gespreksthema

Wat maakt het dat intimiteit en seksualiteit zo’n moeilijk gespreksthema is in de zorg. Hoe kijk je hiernaar als zorgprofessional en zijn we ons wel bewust van de impact van de behoefte aan intimiteit en seksualiteit op iemands welzijn? Antwoorden op deze en andere vragen worden bespreekbaar gemaakt en gegeven tijdens het symposium “Ik hou er nog steeds van”.